Forma timpului

Dacă timpul ar avea formă oare ce culoare ar fi şi cum ar mirosi !?!? Care ar fi materialul din care se realizează timpul, sau poate ce criterii ar trebui să îndeplinească să se afişeze !?!?

Ceasornicarii, aceşti doctori ai timpului, au încercat să răspundă de-a lungul secolelor la această întrebare. Astfel a apărut ceasul şi fiindcă dumneavoastră credeţi că ştiaţi deja eu vă invit să aflăm ce este CEASUL.

ceas de epoca 5 deschis

      Cu speranta ca imi veti acorda clementa si circumstante atenuante voi incerca sa remediez aceasta stare de fapt redactand prezentul articol. Stiu multi vor spune “Lasa-ne ca stim ce e ala un ceas!” sau “Vi tu sa ne explici lucruri de gradinita!” insa va asigur de faptul ca lucrurile sunt un pic mai complexe, fata de cum v-ati gandit la prima citire a titlului acestui articol.

V-om incepe această postare în ordinea numerelor de pe ceas, cu pasul 1.

1. DEFINITIA si v-om apela la sursa cea mai de incredere de care dispunem si anume DEX-ul.

CEAS, ceasuri, substantiv neutru:

  1. Interval de timp egal cu 60 de minute; ora.
  2. Moment, clipa; timp, vreme. ♦ Timpul dinaintea sau din cursul unui eveniment.
  3. Aparat care serveste la determinarea si masurarea timpului in limitele unei zile;
  4. Slujba religioasa savarsita la anumite ore din zi. – Din sl. časŭ.

Un singur cuvant si deja lucrurile s-au complicat, noi romanii ne-am priceput mereu sa complicam lucrurile simple si i-am dat ceasului multe valente si semnificatii. Cum altfel va puteti explica multitudinea de proverbe si zicatori care au cuvantul ceas dar cu sensuri total diferite !?!?! Si fiindca va vad deja neincrezatori si sceptici imi voi permite sa va ofer cateva exemple: “S-a dat de ceasul mortii!”, “Nu aduce anul ce aduce ceasul!”, “Cu bani poti cumpara un ceas, dar nu si timpul!”, “A-ti parea ziua ceassiceasulclipa”, “Timpul nu-i ca ceasul, nu il poti intoarce!”, “Dumnezeu este cel mai iscusit ceasornicar: niciodată prezentul nu a rămas în urmă – niciodată viitorul nu a luat-o înainte!” si intelepciunea poporului roman ar putea continua cu pagini intregi de proverbe si zicatori despre ceas dar ….

… continuam cu pasul 2.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. UTILITATEA motivul pentru care noi oamenii avem nevoie de ceas. Inca din cele mai vechi timpuri omul a fost fascinat de pozitionarea soarelui pe cer si si-a dorit sa stie sa masoare timpul pana sau de cand trebuia desfasurata o anumita activitate. Astfel inca din antichitate apar ceasurile solare si clepsidrele cu nisip, considerate a fi primele instrumente de masurare a timpului. Din cauza faptului ca in zilele innorate, ceasurile solare deveneu nefunctionale, oamenii au inceput sa se gandeasca, tot mai mult, la ceva functional indiferent de starea vremii. Odata cu progresul civilizatiei si tehnologiei, oamenii si-au dorit dispozitive mai exacte si mai usor de manipulat. Astfel primul orologiu mecanic din Europa, este atestat inca din anul 1283, fiind amplasat în turnul mănăstirii din Dunstable, Anglia. Chiar daca data si locul aparitiei primului orologiu mecanic sunt cunoscute, absolut nimeni NU poate sa spuna care este tara care a fabricat PRIMUL CEAS, asa ca toata lumea lucreaza pe banuieli si supozitii, facand istoria ceasului o sursa permanenta de speculatii. Si fiindca orologeria este o industrie a exactitatii, tehnologiei si rafinamentului o sa … trecem la pasul 3.

CEAS BUZUNAR HERITAGE

3. INOVATIA in goana lor de stapani cat mai bine si exact timpul, oamenii au cautat sa faureasca, ceasuri care sa indeplineasca 3 contitii: exactitate, eleganta si portabilitate. Astfel marile puteri ale vremurilor, au cautat sa faciliteze crearea unor bresle ale ceasornicarilor, sa acorde anumite privilegii celor ce faureau orologii care indicau o ora cat mai precisa. Se considera ca perioada cuprinsa intre anii 1500 si 1575 este considerata a fi marea epoca de dezvoltare si inovare in ceea ce priveste ceasurile. Ceasurile acelor zile erau de fapt, niste structuri imense, ceea ce facea transportarea lor aproape imposibila. Cu toate acestea, primul ceas portabil a vazut lumina zilei undeva in jurul anului 1524. Ulterior, au aparut si alte tipuri de ceasuri in jurul anului 1548, care erau in cea mai mare parte de origine germana sau franceza. Abia in anul 1575 au aparut ceasurile de origine elvetiana sau engleza. Sfarsitul secolului al XVI-lea este momentul cand mesterii ceasornicari incep sa caute, tot mai asiduu, solutii pentru ceasuri mult mai usoare. Este momentul cand apare arcul care inlocuieste greutatile folosite pana atunci pentru actionarea mecanismului. Introducerea, la inceputul secolului al XVII-lea a pendulului care aplica legea izocronismului oscilatiilor pendulului (observata de Galileo Galilei) dar si a balansierului in cea de-a doua jumatate a secolului al XVII-lea reusesc sa mareasca precizia ceasurilor si deschide o epoca noua, cea a orologeriei. De asemenea si regulatorul cu ancora, inventat de catre Robert Hooke undeva in jurul anului 1660, are acelasi efect de acuratete asupra ceasurilor cu pendula. Incep sa apara ceasurile de buzunar si pandantiv, dar care puneau accentul mai mult pe efectul decorativ decat pe precizie.

CEAS PEPSI

pasul 4. BIJUTIERII ceasornicarii nu au fost dintotdeauna si bijutieri la fel cum nici elvetienii nu au fost dintotdeauna ceasornicari. Conexiunea s-a facut undeva in secolul al XVI-lea, odată cu introducerea reformelor lui Jean Calvin, care promovau abtinerea de la orice fel de lux, astfel bijutierii elevetieni se vad ramasi fara obiectul muncii lor si sunt nevoiti sa imprumute indeletnicirile ceasornicarilor germani, italieni si francezi. Adevarati artisti in arta miniaturii, ii intrec rapid in pricepere pe acestia si in decursul secolelor, dezvolta o traditie dar si o industrie care nu are egal.  Totodata nu doar cadranele si exterioarele ceasurilor sunt decorate cu pietre ptretioase sau/si cristale. Mecanismele sunt perfectionate cu pietre pretioase (in special rubine) care fac din ceas o bijuterie atat la interior cat si la exterior. In cea de-a doua jumatate a secolului al XX-lea un nou cristal revolutioneaza industria ceasurilor: quartzul, face ca ceasurile sa devina foarte ieftine, dar la fel de precise, ceea ce aduce o mare accesibilitate oricui care doreste sa detina un ceas al sau.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pasul 5. TEHNICUS in zilele noastre ceasul de la mana a inceput sa fie inlocuit tot mai mult (pana la exterminare) de afisajul LCD sau cu led-uri al ceasurilor din mall-uri, din marile centre comerciale, din piete, de pe tablete si telefoanele mobile, incat nu poti sa nu te intrebi, incotro se indreapta orologeria si ce mai il determina pe om sa poarte la mana un ceas !? Tehnologia avanseaza cu pasi ametitori, omenirea se indreapta rapid catre ceva, asa ca momentan pe nimeni nu pare sa mai intereseze evolutia ceasurilor, sau ce se va intampla in viitor cu orologeria si daca globarizarea include in planurile ei ceasul pe care-l port acum la mana, sau pe cel pe care mi l-as dori cel mai mult sa-l port !!! Cert este ca ceasul nu prea mai reprezinta, la momentul actual, acel lucru pentru care a fost creat initial ci a ajuns mai mult un accesoriu pe care preferam sa-l etalam la momente deosebite si care sa reprezinte statutul nostru social si “potenta financiara” de care dispunem la un anume moment din viata noastra. Numai timpul si viitorul ne va arata care va fi adevarul.

CEAS ARADORA 4 rubine 1982 fata

pasul 6. TIMPUL ceasul a fost creat cu destinatie precisa si explicita de a masura timpul care trece invariabil peste sau (dupa caz) pe langa noi toti si este unitatea de masura care nu tine seama de criterii politice, etnice, culturale, sociale sau educationale. Se poate spune, pe buna dreptate, ca timpul este cel mai impartial judecator  pe care umanitatea l-a avut vreodata. Totodata timpul a fost, intotdeauna insuficient oamenilor, iar ceasul a avut singura lui vina de a masura din ce in ce mai bine timpul, invatandu-ne sa-l pretuim tot mai mult. In pofida faptului ca omul a considerat dintotdeauna ceasul vinovat de timpul nostru tot mai putin, uitam un lucru esential si anume ca tot oamenii au creat instrumentele de masurarea timpului si cand orologeria a ajuns la perfectiune (a se vedea ceasurile atomice) omul a decis ca ceasul este direct raspunzator ca ziua are numai 23 h si 59’, de parca ceasurile ar fi facut congres pentru a decide acest lucru. Singurul fapt cert este ca, timpul si ceasul lucreaza impreuna intr-o armonie perfecta fara a tine seama de vremurile prin care omenirea a trecut, trece sau va rece in viitor pentru a ajunge vertiginos la …

CEAS_PENDULA

pasul 7. DIVERSITATEA fara nicio indoiala ca ceasul a avut si inca are o multime de semnificatii (cum s-a observat la pasul 1.) si multe forme de prezentarea orei. Chiar daca este ceasul dintr-un turn medieval sau din clopotnita unei biserici seculare, ceas de buzunar, ceas de masa, ceas de perete, ceas de mana ori o pendula noi oamenii ii spunem mereu CEAS, iar el se incapataneaza sa ne indice mereu 60 de secunde intr-un minut, 60 de minute intr-o ora si 24 de ore intr-o zi facandu-ne sa ne speriem de faptul ca timpul trece necrutator peste noi toti. Nu conteaza marca pretul sau provenienta lui, asa ca un ceas va indica intotdeauna aceiasi ora si pentru cersetorul de la coltul strazii si pentru miliardarul din “Forbes”, fiindca ceasul si partenerul sau timpul, nu tin niciodata cont de statutul social al oamenilor. Exprimarea lingvistica este diferita de la o regiune la alta insa un ceas va putea indica in acelasi moment ora 10.15 in absolut orice limba de pe Terra. Fara indoiala ca, in ciuda faptului ca fusul orar ne face diferiti din punctul de vedere al timpului, diversitatea ceasului ne uneste.

CEAS VICTORIA PORŢELAN faţă

pasul 8. COMPORTAMENTUL  ceasul a reusit, de-a lungul timpului, sa introduca noi reguli comportamentale oamenilor. Astfel punctualitatea este fara niciun dubiu acea caracteristica a noastra a oamenilor pe care el, ceasul a reusit sa o dezvolte si sa o slefuiasca pana la cel mai fin detaliu. Tot ceasul este cel care a introdus si norme de toleranta “sfertul academic”, “un ceas in plus” sau ”la primele ore”, norme ce au facut oamenii si omenirea, sa fie putin mai empatici cu cei din jurul lor si mai atenti la evenimentele care au loc in jurul lor. Ceasul a reusit sa categoriseasca oamenii in cei care ajung la timp si intarziati, ia impartit in cei pe care te poti baza si cei de neincredere. Fara niciun dubiu toti isi doresc ca lucrurile sa “mearga ceas” si daca este posibil sa “mearga ca un ceas elvetian”, este si mai bine. Ceasul iti schimba comportamentul, singura problema este stabilitatea (sau instabilitatea), psihica a fiecaruia care decide daca schimbarea comportamentala este in bine sau in rau. Oricum indiferent de caz, noi oamenii ne v-om complace sa invinovatim, mereu ceasul pentru cele mai multe din nereusitele noastre.

pasul 9. PUBLICITATEA nu exista nici cea mai mica indoiala ca ceasul a oferit, ofera si va oferi mediul cel mai propice de reclama si publicitate. Chiar daca vorbim de Evul Mediu, un ceas amplasat intr-un turn al unei bresle, al unei biserici sau a unei primarii facea intotdeauna reclama acelei localitati, devenind un punct de reper care avea sa aduca faima si celebritate locului respectiv. Chiar si in zilele noastre cand mergem in vacanta si ne achizitionam ca suvenir un ceas cu imagini din destinatia respectiva, poate sa fie (si asa este de regula) o chinezarie ordinara ca mecanism, insa pentru noi va avea mai multa valoare sentimentala si de calatorie si nu ne va interesa prea mult partea legata de tehnologia si precizia respectivului ceas. Marile companii se folosesc de ceasuri pentru a se promova si a inregistra cresteri ale vanzarilor sau (dupa caz), o mai buna vizibilitate pe piata. Publicitatea si ceasul au conlucrat intotdeauna armonios, asa ca suntem convinsi ca putem vorbi de un “parteneriat” care dureaza de secole si care, fara niciun dubiu va mai dura multe alte secole de acum incolo.

CEAS SAGRADA FAMILIA

pasul 10. CONTINUITATEA chiar daca (prin absurd) toate ceasurile s-ar opri, bunul sau asociat timpul, ar merge mai departe, neoprindu-se in loc asa cum multi dintre noi ne-am dori cateodata cu ardoare. Ceasul chiar daca ii scoatem bateria sau nu-l mai intoarcem, va continua sa ne arate timpul, fiindca un proverb spune “Chiar si un ceas stricat indica de doua ori pe zi ora exacta!”, stau sa ma intreb si sa va intreb oare nu in asta consta si continuitatea ceasurilor si a timpului !? Ceasul este acel pretext folosit dintotdeauna de noi oamenii, cand ceva merge rau  si in aceiasi masura atunci cand ne merge bine. Se spune ca timpul se comprima dar ceasul se afla intr-o continua adaptabilitate, fara a-si abandona sau lasa in urma “partenerul” sau timpul. Continuitatea ceasului se refera si la staruinta si la abnegatia oamenilor de a nu renunta si a lua totul de la capat intr-un proces continuu de evolutie si progres spre care tindem dintotdeauna. Este poate lucrul care ne aseamana pe noi oamenii cu ceasurile, sau poate tocmai de aceea iubim noi ceasul asa de mult.

pasul 11. COMPLEXITATEA ceasul nu a fost nu este si nu va fi numai o sursa de inspiratie si realizari decat pentru industria orologeriei. Jurnalismul este fara nicio indoiala una dintre ramurile care sunt recunoscatoare ceasului (aceasta rubrica NU ar fi existat fara ceas !!!) pana acum s-au scris miliarde de articole (online, presa scrisa, pliante) despre ceasuri, fara nicio indoiala si acesta este unul din articolele care s-a alaturat acestei galaxii a articolelor orologerice. Arta prin sculptura, arhitectura, pictura, muzica, cinematografie, teatru si literatura a avut, are si va avea o muza si un subiect perpetuu in ceas si niciodata aparitia ceasului in aceste domenii, nu va crea senzatia de monotonie si banalitate, acesta fiind si motivul pentru care intalnim, atat de des ceasul in arta. Cu siguranta si stiinta este unul din domeniile complexe care ii este datoare ceasului pentru evolutia ei pana la acest nivel la care ne aflam, iar multe dintre marile realizari ale omului (aselenizarea, automobilul, sau navigarea) isi datoreaza reusita intr-o covarsitoare parte aparitiei si existentei ceasului.

CEAS SPORTING LISABONA

pasul 12. CONCLUZIA acum in “al doisprezecelea ceas” v-ati dat seama ca ceasul nu este chiar asa cum credeati si ca de fapt (asemenea mecanismelor moderne) este un ansamblu de expresii, reguli, caracteristici, stari si nuante, pe care noi oamenii ne place sa le adaptam dupa bunul plac. Sper ca nu veti considera ca ati pierdut un ceas cu lecturarea si intelegerea cat mai exacta a acestui articol, ci dimpotriva veti considera un castig pentru mai buna intelegere a ceea ce este si ce reprezinta ceasul in viata noastra de zi cu zi. Autorul articolului nu va poate garanta ca dupa ce veti termina de citit acest articol veti fi experti in orologerie, dar va poate asigura de faptul ca veti intelege mult mai bine ceasul. Cine stie poate, dupa lecturarea acestui articol veti pretui mai mult timpul si veti intelege mai bine ce este acela un ceas, iar daca aceste doua deziderate ale autorului se vor realiza, inseamna ca articolul si-a atins scopul pentru care a fost scris. 🙂

About Robert Codescu

blogger de blogger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *